Elekieli, tuo varsin moninainen kieli, jota on helppo tulkita. Yleensä tosin aivan väärin.

Koirilla on selkeä elekieli, nostetaan häntä jäykäksi, irvistellään, muristaan, nuollaan huulia, vedetään korvia taakse yms..
Mutta yritäppä ihmisenä tehdä noita samoja. Harva onnistuu korviaan taakse vetämään, saatika, että häntäänsä voisi jäykistellä. Niskan jäykistely nyt vielä ihmisiltäkin onnistuu mutta harva sitä toisesta huomaa.

Pitkään olen jo pohtinut, että onko tässä syy ihmisten vihamielisyyteen toisiaan kohtaan? Helposti tulee ristiriitoja, erimielisyyksiä ja kärhämää. Toinen sanoo jotain, toinen kuulee mitä haluaa. Kuullun ymmärtämyksessäkö piilee vika? Vai elekien tulkinnan puutteessa?
Toisen sanomiset tulkitaan helposti vittuiluksi, varsinkin jos sanojalla on vähänkään huonompi artikulointi tyyli. Jospa siis peruskouluun lisättäisiin ensimmäiseltä luokalta lähtien pakolliseksi oppiaineeksi ihmisten välinen kommunikaatio- elekieli. Viikossa olisi tietty tuntimäärä elekieltä ja opetettaisiin ihmiset jo ihan lapsesta lähtien hyväksymään toisten selkeämpi ulosanti ja toisten vähän epäselvempi. Ei puuttutaisi yksittäisiin sanoihin vaan kokonaisiin lauseisiin. Tai vielä tarkennettuna, lauseiden sisältöihin. Ja siihen ihmisen elekieleen. Millä ilmeellä tiettyä asiaa kerrotaan, kuinka ilmeikkäästi kertoja asian kertoo, seisooko niinkun tönkkösuolattu paska vai käyttääkö rennosti koko ruumistaan asian ilmaisuun. On varmasti kaikille aivan selvää, että ihminen joka jännittää yleisiä tilanteita, puheiden pitämisiä, luennointia yms. on todennäköisesti jännittynyt koko kehollaan. Ei vain naamastaan.
Kun taas ihminen joka nauttii huomiosta, puheiden pitämisestä, luennoinnista, esitelmien pidosta yms. on huomattavasti rennompi ja käyttää selittämiseen koko ruumistaan.
Voisin kuvitella (omien tieteellisten havaintojeni perusteella jopa uskon tähän), että rento tilannetta pelkäämätön henkilö saa täysin urbaaninkin asian kuulostamaan sata kertaa uskottavammalta kuin henkilö joka jännittää tilannetta.

Ihan niinkuin eläimilläkin. Se joka on itsevarmoin saa usein asiansa parhaiten läpi ja muiden huomion. Sama pätee ihmisiin. Mitä parempi elekieli, mitä paremmin ruumistaan käyttää, sitä itsevarmemmalta ihminen vaikuttaa.

Luulen (taas omien tieteellisten tutkimusteni pohjalta) että tämä on jopa tilanne jota jokainen ihminen haluaa. Tulla oikein ymmäretyksi ja oikein kuulluksi.
Ihan niinkuin jokainen elävä olento.
Tähän siis pyritään ja tällä mennään!